poste-de-travail-et-technologie

Danskernes internetvaner under lup

Blot i løbet af de seneste syv dage har samtlige unge mellem 15 og 18 år været på internettet. Samtidig har 250.000 aldrig nogensinde været online. Læs med her og få de spændende resultater omkring danskernes internetvaner og forbrug, som Danmarks Statistik hvert år klargør.

Rapporten ‘It-anvendelse i befolkningen 2016’ er Danmarks Statistik’s værk, og den ser nærmere på danskernes it-forbrug. Her kan man bl.a. læse, at selvom internettet i dag anvendes til rigtig mange forskellige formål, så er de primære informationssøgning, kommunikation, spil, underholdning, uddannelse og ikke mindst handel. Men i takt med at udbredelsen bliver større og større, samt den teknologiske forretning fortsat udvikles, bliver anvendelsesmulighederne også flere og flere. Dette, plus det faktum at dækningsgraden i Danmark er rigtig god, betyder at hele 80% af de danske familier i Danmark er opkoblet til internettet i 2016. Hovedparten af disse er bredbåndsforbindelser med høj hastighed, hvilket kan være en god indikation på et meget digitaliseret samfund, idet værdierne har ligget stabilt de seneste år (kilde: Danmarks Statistik).

Hvor bruger vi vores tid

I undersøgelsen har Danmarks statistik opdelt netadgangen i brugsområder. Her er den klare vinder afsendelse og modtagelse af mails, hvorefter praktiske ting såsom netbank, søgning af informationer samt betaling af regninger følger. På tredjepladsen kommer de sociale medier, der med tiden er blevet mere og mere populære, hvilket også bekræftes i ved, at kun tre procent af unge mellem 15 og 18 år har fravalgt at deltage på de sociale medier. Sammenligner man med den ældre befolkningsgruppe, der spænder over 19 til 89-årige, så er tallet hele 32 procent. På trods af det stadig stigende brug af sociale medier, er de unge imidlertid godt klar over vigtigheden af at opretholde et privatliv. To ud af tre unge vælger nemlig, at det kun er nogle af deres informationer og noget af deres profil, der skal være tilgængeligt offentligt.

Samme gruppe er ikke overraskende nok også den gruppe, der er størst brugere af internettet. Faktisk er hele 100 procent af unge mellem 15 og 18 år online mindst én gang ugentligt, hvoraf 98 procent af de selvsamme unge tilgår internettet via en smartphone. Telefonen er tilmed blevet så foretrukken en enhed, at fire ud af fem mellem 16 og 89 år primært bruger internettet på mobilen.

På trods af at man med alle disse informationer skulle tro, at der næsten ikke findes én eneste dansker, der ikke er forbruger af internettet, så er det faktisk ikke sådan, det forholder sig. Det er langt fra alle, der bruger det, viser det sig i undersøgelsen fra Danmarks Statistik. I 2011 forholdt det sig således, at hele 44 procent af de 65 til 89-årige aldrig brugte internettet. Dette tal er imidlertid faldet med over 50 procent til blot 19 procent i år. Men 19 procent er også en slat, faktisk svarer det til i omegnen af 230.000 danskere, og det er derfor en relativt stor andel af befolkningen, der fx ikke kan gøre brug af internettjenester som Digital post fra det offentlige. Menneskerne i denne gruppe er primært ældre mennesker.

Resultaterne baseres på 6.000 besvarelser modtaget via telefoninterviews eller webskemaer blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen i Danmark på mellem 15 og 89 år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *