tech-

Japan vil stå klar med ny supercomputer mod slutningen af 2017

Der er stor kamp på computermarkedet, når det gælder, hvem der kan få skabt det hurtigste og det vildeste. Til næste år vil Japan løfte sløret, for et af deres nye produkter på denne front. De vil nemlig præsentere en ny supercomputer, som forventes at være noget at det vildeste, verden længe har set.

Lige nu bliver der arbejdet hårdt i Japan, da det Japanske National Institute of Advanced Industrial Science and Technology er i gang med få den nye supercomputer klar, til den store lancering. De forventer at slå benene væk under deres publikum, med computerens høje hastighed og lave energiforbrug.

Selvom det er meget arbejde, og det betyder høj produktivitet fra skabernes side, så har de et stort håb om at stå klar med denne nye supercomputer i slutningen af 2017.

Der er som nævnt stor konkurrence på markedet, og der skal derfor også meget til for at slå verdens nuværende stærkeste computer Sunway TaihuLight, som er kinesisk produceret. Denne computer er udstyret med en regnekraft på 93 petaflops, så der er meget, den nye supercomputer skal leve op til.

Den nye japanske supercomputer stræber efter en beregningskraft der er helt oppe på 130 petaflops. Så det er tydeligt at se, at de ønsker at slå den nuværende stærkeste supercomputer med mange meter.

Flops er et mål for computerens beregningskraft, og en petaflops svarer til en million milliard beregninger per sekund. For at sætte det i perspektiv, så har en lommeregner en beregningskraft på 10 flops, op mod verdens nuværende stærkeste computers 93 petaflops. Ud fra dette, er det let et se, at computeren her er helt utrolig hurtigt.

Massiv energibesparelse

Den japanske supercomputer skal ikke kun være helt ufatteligt hurtig, den skal også formå at være energibesparende. Igen har japanerne ambitiøse mål, da de bestræber sig på at skabe en computer, der kun har et energiforbrug på 3 megawatt.

Hvis dette lykkedes for japanerne, så kommer de til at føre stort på den front, da andre supercomputere f.eks. Oakforest-PACS bruger 3 megawatt på at have en beregningskraft på 13,6 petaflops. Det vil altså sige, at den kun kan klare en tiendedel af hvad den kommende japanske supercomputer kan klare på samme kraft. Selv i forhold til den nuværende stærkeste supercomputer Sunway TaihuLight, er den et godt stykke foran, da den bruger 15 megawatt på energi.

Hvis det lykkedes japanerne at få skabt denne computer med de ting, som de bestræber sig efter, så vil de blive førende på markedet, og vil med stor sandsynlighed have den plads et godt stykke tid, der de må de har sat sig, er meget ambitiøse for en supercomputer.

Andre fordele de vil give den super computeren, er et vandkølingssystem, og så vil de skrotte matematiske beregninger, som ellers er det typiske beregningsprogram til supercomputere. I stedet vil de benytte sig af machine learning og deep learning. Alt i alt vil denne supercomputer blive bygget og udviklet med henblik på at understøtte kunstig intelligens.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *