En blog om business og pengesager

Et godt ophav skaber en god leder

0

Dette indhold er sponsoreret.

I arbejdslivet har de fleste prøvet at være underordnet til en leder, og mange ved derfor også, at der findes både gode og dårlige af slagsen. En god eller en dårlig leder kan gøre hele forskellen på en arbejdsplads, både når det drejer sig om resultater, men også når det drejer sig om arbejdsglæde. 

Men hvordan bliver man den bedste leder? Der er naturligvis mange ting, der spiller ind, men et godt og trygt ophav spiller en stor rolle. Som med alle andre ting, så vil du i dit voksne liv opleve konsekvenserne af potentielle svigt i din barndom. Dette gælder også for ledere, og derfor kan et godt ophav i mange tilfælde skabe bedre ledere. 

Den gode skolegang

Der er naturligvis altid undtagelser, men mange ledere har typisk klaret sig godt i sin skolegang. Enten har man haft meget nemt ved det boglige, eller måske har ens forældre investeret i en lektiehjælper som eksempelvis dem hos Praxis. På den måde er denne person som barn blevet støttet og bakket op i sin skolegang. 

Har man som barn ikke fået den nødvendige støtte i sin skoletid, kan det i det voksne liv vise sig som generelle boglige vanskeligheder eller lav faglig selvtillid. Dette er dårlige egenskaber at besidde som leder, og kan derfor gøre en kæmpe forskel. 

Den trygge opvækst

Som tidligere beskrevet, viser svigt i barndommen sig typisk i det voksne liv. Der er naturligvis forskellige grader af svigt, men hvis man kommer fra et voldeligt eller alkoholiseret hjem, kan konsekvenserne være enorme

Det er dog også usandsynligt, at en person med voldsomme eftervirkninger af denne type svigt nogensinde ville få en lederstilling i første omgang. Det sker dog til tider, og det kan være meget ubehageligt at arbejde under. Det er dog langt fra alle, som har været udsat for vold eller alkoholiseret opførsel, som får varige mén af det, og lader det gå ud over deres lederstil.

Ingen endegyldig opskrift på den perfekte leder

Selvom sandsynligheden for, at en god leder har haft en god opvækst, er større, end at en god leder har haft en dårlig opvækst, findes der ikke et endegyldigt svar på, hvilke faktorer der spiller ind. Det er meget individuelt fra leder til leder og person til person. 

Du kan også bruge kendskab til din leders ophav til at forstå deres reaktioner og valg bedre, end du måske ellers ville kunne. Dette kræver dog, at din leder er åben om sin opvækst på godt og ondt, hvilket i mange virksomheder er en sjældenhed. I rigtig mange tilfælde kan man som ansat ikke gøre ret meget ved sin dårlige leder alligevel, så måske kan du forsøge at forstå deres adfærd. 

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.