En blog om business og pengesager

Hvornår har man en afhængighed?

0

Dette indhold er sponsoreret

Vi ved alle sammen hvad det at være afhængig betyder, men det kan godt være svært at definere præcist hvornår man er afhængig. Det kan også variere meget fra person til person og komme an på mange forskellige faktorer alt efter hvilken type afhængighed det er. Derudover vil forskellige former for afhængigheder også have forskellige effekter på ens liv. Hvor en form for afhængighed måske ikke er farligt, men til gengæld vil ødelægge ens sociale liv, så kan det være at en anden form for afhængighed er livstruende, men kan være svært at se i personens hverdag for andre. 

Søg hjælp, hvis du har en afhængighed

Uanset om du ved at du har en afhængighed eller bare er i tvivl om hvorvidt du har en afhængighed eller ikke, så er det bare med at få søgt hjælp hurtigst muligt. Der findes mange gode organisationer i Danmark, som f.eks. Det Gode Liv, der er eksperter i at hjælpe folk som døjer med at have en afhængighed. 

Så hvornår er man afhængig?

Der findes flere forskellige definitioner på hvornår man er afhængig. Mange organisationer følger dog WHO’s afhængigheds kriterier, når de skal vurdere om en person er afhængighed. WHO’s kriterier for afhængighed er de følgende seks. Hvis du kan svare ja til tre ud af de seks kriterier, så har du en afhængighed ifølge WHO’s definition.

  • Trang – Hvis du har en psykisk eller fysisk trang til det du er afhængig af
  • Svækket evne til at styre hvor meget du indtager eller til at styre hvornår du indtager det
  • Abstinenser – Hvis du har abstinenser når du ikke indtager eller gør det, som du er afhængig af 
  • Toleranceudvikling – Hvis du har et langsomt stigende forbrug over en længere periode.
  • Hvis stoffet eller aktiviteten spiller en dominerende rolle i dit liv
  • Hvis du fortsætter med at indtage det eller gøre det på trods af at du allerede har anerkendt, at det er et problem i dit liv.

Hvis du kan nikke genkendende til tre af disse seks kriterier, så har du en afhængighed og det er denne test, som de fleste organisationer bruger til at finde frem til om den pågældende person har en afhængighed. Som tidligere nævnt, så er det utroligt vigtigt, at du søger hjælp hurtigst muligt, hvis du har en afhængighed du ikke kan kontrollere. Jo hurtigere du får hjælp til problemet, jo mindre skade vil det have på dig og jo større sandsynlighed er der for at du slipper af med afhængigheden.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.