En blog om business og pengesager

Leg og læring i øjenhøjde – sådan støtter du dit barns nysgerrighed

0

Dette indhold er sponsoreret.

Nysgerrighed er en helt naturlig og umiddelbar del af barnets måde at møde verden på. Med en sund lyst til at lære nye færdigheder, tilegne sig ny viden og føle sig inkluderet i sin nære omverden søger et barn ofte at være en del af sine forældres daglige gøremål. Selvom dit barns nysgerrighed måske til tider kan give anledning til Spørge Jørgen-agtige, lange udfritninger, er det vigtigt at imødekomme barnets nysgerrighed, da den netop er et udtryk for en iboende lyst til at lære og udvikle sig.

Der findes mange måder at styrke dit barns nysgerrighed, og flere af dem kan endda indarbejdes helt naturligt i jeres hverdag, så de hverken kræver ekstra tid, energi eller tankekraft – læs med her, og få inspiration

Indretning af hjemmet

Indretning og børneopdragelse kan muligvis virke som to ting uden intern relation, men der findes faktisk en række simple indretningsmæssige løsninger, der i høj grad lader den trygge hjemmebase understøtte dit barns nysgerrighed og naturlige læringsprocesser. Et eksempel på dette er de alsidige læringstårne. Et læringstårn kan i høj grad gøre det lettere at give dit barn den nødvendige opmærksomhed og støtte, der skal til for at stille barnets nysgerrighed, mens I udfører en lang række almindelige hverdagshandlinger eller gøremål i fællesskab. F.eks. kan læringstårnet snildt benyttes i køkkenet, vaskekælderen eller hobbyrummet, og det er således kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke dele af hverdagen du fremover kan dele med dit barn.

Udover læringstårnet findes der andre gode muligheder for at lade hjemmet opfordre til nysgerrighed og læring hos barnet. Børnemøbler såsom skriveborde og højstole med bordplader kan f.eks. gøre det sjovt for barnet at sidde stille i længere tid og koncentrere sig om en opgave.

Nysgerrighed på sociale relationer

Barnets videbegærlighed vil ofte tage udgangspunkt i de handlinger og gerninger, som barnet observerer dig udføre og deltage i. Dette indebærer derfor også sociale tilknytninger, og de mange interaktioner du og barnet oplever i løbet af en almindelig hverdag.

Det kan give god mening at lade barnet deltage i dagligdagens små samtaler, såsom høflighedsfraserne med kassedamen, buschaufføren eller postmanden. På den måde sikrer du dig, at barnet ikke føler sig fremmedgjort eller endda overflødig, når I deltager i samfundets forskellige situationer og oplever verden sammen. Det kan også være gavnligt at tale om de mange sociale indtryk, barnet har oplevet i løbet af en dag, over aftensmaden eller efter godnathistorien. Måske giver det mening at tale om diskussioner eller uenigheder, I har oplevet igennem dagen, eller måske ønsker dit barn, at du forklarer en følelse eller situation, der er ukendt for barnet.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.