En blog om business og pengesager

Guide til pension

0

Dette indhold er sponsoreret.

Hvis dit liv følger samme mønster, som hos de fleste mennesker, har du en arbejdsindtægt fra du er i 20’erne, til du er i 60’erne eller 70’erne. Herefter har du omkring 15-20 år som pensionist, hvor du ikke længere har en arbejdsindtægt. Formålet med en pensionsopsparing er at altså sikre din levestandard som pensionist, så du stadig kan betale regninger uden at gå på kompromis med, hvordan du ønsker at leve dit liv.

Det er derfor en god ide at tænke over din pension tidligt, hvis du vil være sikker på, at du kan opretholde den levestandard, som du ønsker. Læs med her og få et overblik over de forskellige former for pensionsopsparinger – du kan eventuelt også booke et møde med en rådgiver og få pensionsrådgivning til, hvornår du aktivt skal begynde at spare op.

Livsvarig alderspension (livrente)

Livrente er en livsvarig alderspension, der udbetales månedligt resten af dit liv – uanset hvor gammel du bliver. Pensionens størrelse afhænger af, hvor meget du indbetaler, og hvor længe du sparer op. Du kan tidligst starte udbetalingerne ved din pensionsalder, men der er ingen aldersgrænse for, hvor sent udbetalingen kan begynde. Der er intet loft for, hvor meget du kan indbetale. Du får desuden skattefradrag for dine indbetalinger, og du skal blot betale almindelig indkomstskat af udbetalingerne og altså ikke arbejdsmarkedsbidrag.

Ratepension

Ratepensionen er en månedlig pension, som kan udbetales over en periode på 10-25 år. Du tager først stilling til udbetalingsperioden, når du tager hul på pensionen. Du kan tidligst starte udbetalingerne ved din pensionsalder, men sidste rate skal være udbetalt senest 25 år efter din pensionsalder. Du får skattefradrag for dine indbetalinger, og du skal blot betale almindelig indkomstskat af udbetalingerne og altså ikke arbejdsmarkedsbidrag. Der er dog indført et loft for, hvor meget du kan indbetale, så du får ikke fradrag for indbetalinger ud over dette beløb.

Aldersforsikring (aldersopsparing)

Aldersforsikring er et engangsbeløb, som du kan få udbetalt, når du går på pension.

Du kan tidligst få udbetalingen ved din pensionsalder – og senest 15 år efter din pensionsalder. Du kan ikke få skattefradrag for indbetalingerne til en aldersforsikring, men du skal til gengæld heller ikke betale skat eller afgift, når du vil have pengene udbetalt. Der er dog et loft for, hvor meget du kan indbetale.


Du kan med fordel kombinere de forskellige pensionsopsparinger og dermed både spare op til en aldersforsikring og en livrente, så du kan få udbetalt et engangsbeløb, når du går på pension samtidig med, at du også får udbetaling en livsvarig alderspension månedligt resten af dit liv.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.